Plattelandsvereniging Hei, Heg & Hoogeind  Leende   

Google
WWW hei-heg-hoogeind.dse.nl

Kindervoeding
Start Omhoog Inhoudsopgave Zoeken in site  

Start
Omhoog


 

 


Kindervoeding, naar het boek "Kookboek N.C.B." 1956


Bronvermelding:  "Kookboek N.C.B. 1956 eerste druk 1934"       (Aangepast en bewerkt door de webbeheerder)


 

 ZUIGELINGENVOEDING

Het gemiddelde gewicht van pasgeboren kinderen is ongeveer 6 pond. Dit gewicht is op de leeftijd van 6 maanden ongeveer verdubbeld
en als ze 1 jaar zijn het drievoudige. Ze wegen dan ongeveer 18 pond. De eerste 4 dagen neemt het gewicht van het kind af door het
verlies van ontlasting en urine en door de ademhaling. Na ongeveer 10 dagen heeft het zijn oorspronkelijk gewicht weer terug.
Voor controle en raad over de voeding en de verzorging van gezonde kinderen in hun eerste levensjaar. zijn de consultatiebureaus.
Hier gaat elke verstandige moeder met haar kindje naar toe.

Het beste is, dat de moeder het kindje zelf voedt, omdat de moedermelk bijna door niets te vervangen is, want ze:

is altijd vers, behoeft niet gekookt te worden, is nooit verontreinigd,is altijd op goede temperatuur, is vrij van ziektekiemen,
is het gemakkelijkst verteerbaar voor het kind, geeft minder gevaar voor overvoeding.

De kinderen die met moedermelk gevoed worden zijn veel sterker en niet zo vatbaar voor ziekten als fleskinderen.
Heeft een moeder zelf niet genoeg om haar kind te voeden, dan is het aan te raden toch zoveel mogelijk natuurlijke voeding te geven.
Het tekort kan met bijvoeding worden aangevuld. Zelfs het kleine beetje moedermelk is voor het kind van onschatbare waarde.

Gezonde kinderen worden om de 3 of 4 uur gevoed, in het geheel 5 of 6 voedingen. De eerste tijd wordt hiervan een voeding 's nachts gegeven,
maar al gauw kan deze voeding geleidelijk naar de morgen verschoven worden. Dan kunnen moeder en kind doorslapen.
Kinderen. die te vroeg geboren of heel zwak zijn, moeten meerdere malen per dag gevoed worden b.v. om de 2 uur, en b.v. nog 2 maal 's nachts.
Het kind moet steeds op geregelde tijden gevoed worden en steeds op hetzelfde uur. Er mag nooit een extra voeding gegeven worden omdat het kindje huilt. Het kind moet 15-20 min. drinken, langer is niet nodig en voor de moeder te vermoeiend.

Op de leeftijd van ongeveer 1 maanden begint men zowel bij het natuurlijk gevoede kind als bij het fleskind,
met bijvoeding van vruchtensappen, b.v. tomaat, sinaasappel , citroen~, druiven~ of bessensap.

Met 6 maanden begint men met één natuurlijke voeding te vervangen door een bijvoeding. b.v. de middagvoeding.
Men geeft dan pap van 100 gram bouillon. 100 gram melk en 1 theelepel meel. Het wordt met een lepeltje gegeven.
Na enkele weken kan men hier wat fijngemaakte groenten aan toevoegen.

Is het kindje 8 maanden, dan vervangt men weer een natuurlijke voeding door een bijvoeding, b.v. de voeding van 6 uur n.m.

Met 9 maanden vervangt men de voeding van 10 uur v.m.
De verdeling van de voedingen wordt dan b.v.

6 uur: natuurlijke voeding;
10 uur: kindermeelpap;
2 uur: bouillon met groenten;
6 uur: beschuitpap;
10 Uur: natuurlijke voeding.

Met 10 maanden vervalt de voeding van 10 uur n.m.

De verdeling van de voeding is dan b.v.

8 Uur: natuurlijke voeding;
12 Uur: bouillon. groenten en aardappelpuree;
1 uur: banaan, vruchtensap. beschuit;
7 uur: pap van 21 dl melk. 1 kinderlepel griesmeel en 1 kinderlepel suiker.

Voordat het kindje 1 jaar is, heeft de moeder het kindje de natuurlijke voeding geleidelijk afgewend.

Kan een moeder door omstandigheden haar kindje niet zelf voeden, dan komt de kunstmatige voeding in aanmerking.
Daar deze vaak moeilijker is dan de natuurlijke voeding, kunnen hier geen richtlijnen worden gegeven over samenstelling
en hoeveelheden.
Op het consultatiebureau worden voor ieder kind persoonlijk voorschriften omtrent de voeding gegeven.
Deze voorschriften moeten altijd - zeker bij kunstmatige voeding ­nauwkeurig worden opgevolgd.
Desondanks treden soms bij de kinderen voedingsstoornissen op. Ze braken dan veel of krijgen diarree.
 In dit geval moet men:

a. Onmiddellijk met de voeding ophouden en de dokter laten komen.
b. Tot de dokter komt, niets geven dan een beetje gekookt water, hele slappe thee zonder suiker en melk of rijstewater (hoogstens 24 uur).
c. De voorschriften van de dokter stipt opvolgen.

Bij de bereiding van kindervoeding moet men heel zindelijk te werk gaan. De fles en speen moeten dadelijk na gebruik omgespoeld worden
en weggezet met koud water. (Speen in een kopje met water). Eenmaal per dag de speen uitkoken met sodawater.
Wordt melk voorgeschreven.,zorg dan voor verse melk en kook deze direct.


RECEPTEN VOOR ZUIGELINGENVOEDING.

Groentenafkooksel

1 aardappel, 1 handvol wortelen, 1 flinke handvol groene groenten of jonge peultjes, 1 liter water.

Snijd de schoongemaakte en gewassen groenten en aardappel fijn. Laat dit met 3/4 liter water en een beetje zout zachtjes koken,
tot de groenten gaar zijn. Giet het water er daarna af en gebruik dit voor het kind; de groenten mogen niet gegeven worden.
Ook het groentenat van de dagelijks gebruikte groenten, mag gegeven worden.


Bouillon
Snijd 1/2 ons mager kaIfs~ of rundvlees in kleine blokjes. Doe er enkele worteltjes of een stukje bloemkool,
of wat fijngesneden groene groenten bij. Zet het op, met 1/2 liter water en een beetje zout. Laat het 3 uur trekken. Zeef de bouillon.

Gortewater
Doe op 1 eetlepel gewassen gort 1/2 liter water. Breng het aan de kook en laat het 1.5 uur zachtjes koken. Zeef de massa.
Bewaar het vocht op een koele plaats in een gesloten pan.

Rijstewater
Doe op 1 eetlepel gewassen rijst 0.5 liter water en een beetje zout. Breng het aan de kook en laat het 1 uur zachtjes koken.
Zeef de massa. Bewaar het vocht op een koele plaats in een gesloten pan.  

Karnemelkse pap
1 liter karnemelk, tarwebloem en suiker.

Doe de bloem met een beetje karnemelk in een gaaf pannetje en roer de kluitjes eruit. Voeg de rest van de karnemelk toe en breng het nu,
roerende met een houten lepel, aan de kook. Laat de pap even doorkoken en los er de suiker in op. De dokter geeft in de regel aan,
hoeveel meel erbij mag en of de pap met water verdund moet worden.

Groentepuree.
Zet de goed gewassen groenten altijd op met heel weinig water en wrijf ze, als ze gaar zijn, door een zeefje.
Zo kan men ook van gekookte erwten en bonen puree maken. Geef kinderen dikwijls andere groenten; ze Ieren dan alles eten.
Bestrooi ze met suiker, als de kinderen ze niet graag hebben.


KLEUTERVOEDING.

Zorg Voor veel afwisseling in de voeding om de smaak te ontwikkelen, de kleuter leert dan alles eten.
Dit is nodig Voor zijn gezondheid maar ook Voor de karaktervorming.
Gebruik veel groenten en vruchten, dit is nodig Voor de opbouw van het lichaam. De kleuter moet per dag 0.5 liter melk gebruiken (bouwstoffen).
Gebruik weinig of geen scherpe specerijen zoals peper, mosterd, azijn. Geef kinderen geen thee, koffie en alcohol.
Door veel gebruik te maken van appels, brood met korstjes en vooral bruin brood zal het gebit zich goed ontwikkelen.
In het begin van het 2e jaar wordt het voedsel nog ten dele in pureevorm gegeven, omdat kind nog niet goed kan kauwen.
Vlees wordt liefst in fijn verdeelde toestand gegeven, b.v. gehakt en worst. Vet wordt alleen gegeven in de vorm van melkvet en boter.
Dit is lichter verteerbaar en bevat vitamine A en D.
Voedsel mag niet veel cellulose bevatten, zoals b.v. in kool. koolraap en ongezeefde peulvruchten.

Kleuters krijgen altijd 1 of 2 tussenmaaltijden.

Dien het eten voor kinderen gezellig op. Geef hen een eigen bordje en bekertje en een klein lepeltje. Denk aan kleinigheden, die het eten voor de kinderen tot een plezier maken. Maakt men pudding klaar, doe het dan voor de kinderen in kleine kopjes. Dat staat gezellig en daardoor eten ze beter.

Geef kinderen tussendoor nooit snoep. Dit bederft de eetlust. In plaats ervan liever fruit, olienootjes, rozijnen of vijgen.
Geef ze ook niet op alle mogelijke uren van de dag boterhammen met suiker, maar geef ze op geregelde tijden goed eten en 's morgens
een bordje pap.

Geef ze een boterham met geschaafde ramenas, radijsjes, tomaten, appel. peer, aardbeien of bessen.
Tuinkers met suiker op het brood smaakt goed en is zeer gezond.

Havermoutpap van Dr. Bircher-Benner: Week 1 lepel havermout een nacht in t kopje water.
Voeg 's morgens het sap van! citroen, 1 eetlepel honing en 2 geraspte appels toe.

Appelkaas: Schil 0.5 pond appels. Was ze en kook ze gaar met 0.5 kopje water. Wrijf het moes door een vergiet.
Voeg +6 lepels suiker toe. Klop een ei goed los en roer de appelmoes hierbij. Laat dit samen in een pan met kokend water, roerend binden.
Doe het in een jampotje.


   naar het begin


einde