Plattelandsvereniging Hei, Heg & Hoogeind  Leende   

Google
WWW hei-heg-hoogeind.dse.nl

Korrelmais_oogsten
Start Omhoog Inhoudsopgave Zoeken in site  

Start
Omhoog


 

 


Fotoalbum en video's op de boerderij: KORRELMAÏS HAKSELEN


Foto's en video korrelmaïs hakselen  Heeze-Leende 2012
 

 


   Video:  klik op onderstaande foto voor video

 

maïshakselaar  Claas Lexion 570        
 

  


 

  

 


 


        
    Maïskolf  voor en na het oogsten                                                                Maïsstengelsmaïsdorsers

Voor inkuildoeleinden wordt maïs met stengels en kolven in groene of in rijpe toestand met behulp van de veldhakselaars geoogst.
Wanneer men de korrels wil verzamelen moeten speciale maisplukdorsers te hulp worden geroepen.
Deze bestaan uit een plukgedeelte waarin twee tegen elkaar in draaiende rollen met schroefdraad erop de stengels naar beneden trekken.
De kolven kunnen door hun dikte niet tussen de rollen door en worden van de stengels gerukt. Ze blijven op de rollen liggen die ze door middel van
de wormvormige rand snel naar achter transporteren. Hierbij worden de rollen geholpen door een paar kettingen met meenemers. Met behulp van opvoervijzel en transporteur komen de kolven tussen twee met ver­schillende snelheid draaiende dorstrommels waarvan er één met pennen en één met gebogen slaglijsten werkt.
Hiertussen worden korrels en schutbladeren los­geslagen. Alles valt op een zeef waar alleen de korrels doorheen vallen. De kolven worden achter de machine gelost.
Een ventilator blaast de bladeren eveneens buiten de machine. De schone korrels worden door een vijzel en een transporteur in de tank gebracht.
Ook met een gewone maaidorser kan mais geoogst worden. Een voorzetstuk met kettingen brengt de stengels naar het maaigedeelte
waarna deze net als bij graan de machine passeren, uitgedorst en geschoond worden.


   naar het begin


einde