Plattelandsvereniging Hei, Heg & Hoogeind  Leende   

Google
WWW hei-heg-hoogeind.dse.nl

Wortelteelt
Start Omhoog Inhoudsopgave Zoeken in site  

Start
Omhoog


 

 


Fotoalbum op de boerderij: DE WORTELTEELT in Leenderstrijp

Index: Klikken op de tekst  
Uitleg over de teeltwijze: Wortelteelt    nov 2005
Fotocollage teeltwijze: Foto's wortelteelt nov 2005
Foto's eigenaar van het perceel: Sjaak Verduijn nov 2005
Foto's rooien van de wortels Wortels rooien mei 2006

 


Wortelteelt

Op het +/- 3 hectare grote perceel zandgrond van eigenaar Sjaak Verduijn uit Leende worden wortelen geteeld, de zogenaamde "Imperators".
 

Er worden op dit moment landelijk gezien vier soorten wortelen geteeld:

-Bospeen: Lange slanke wortelen met een mooie oranje kleur. Het loof zit er nog aan en ze worden gebundeld in bossen verkocht. Bospeen heeft een fris-zoete smaak.

-Waspeen: Waspeen is een kleine donkeroranje wortel zonder loof. Het is jonge peen, die 's winters wordt opgeslagen en in het voorjaar wordt aangevoerd. Waspeen heeft een flauw-zoete smaak en wordt ook gebruikt in de conservenindustrie ( blikvoeding enz)

-Winterpeen/Schijvenwortels: Winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De pit is lichter van kleur dan de buitenkant. De kleur van wortelen wordt bepaald door weersinvloeden en het ras. De winterpeen kan vol-zoet smaken en wordt ook gebruikt voor o.a. verwerking  in de voedingsindustrie (sauzen enz)

-Imperators:  Deze vrij nieuwe soort is zoeter van smaak dan de andere wortelsoorten en wordt ook wel aangeduid als "snoepwortel". Toepassing vindt plaats in o.a. de "snack-sector".

De "Imperators" worden eind mei gezaaid en zijn dan vanaf oktober, van hetzelfde jaar, oogstrijp. Ze worden echter pas geoogst als ze, direct na het rooien en zonder tussen opslag, in de fabriek verwerkt kunnen worden tot het beoogde eindproduct. Bij de snoepwortel is bewust gekozen voor "overwintering" op het veld om het smaakverlies en beschadigingen, zoveel als mogelijk, te beperken.  Men denkt zelfs dat deze bewaarmethode nog een extra smaakverbetering bewerkstelligt! Normaliter worden, bij de andere wortelsoorten, de wortelen na de oogst opgeslagen in koelcellen, waar ze dan verblijven tot dat de definitieve verwerking van het eindproduct in de fabriek plaats kan vinden. 

Om te voorkomen dat er vorstschade optreedt is ter bescherming tegen de winterkou een dik stro-bed,  +/-45 ton stro per hectare,  over de wortelen heen gelegd. Het aanbrengen van het stro gebeurt met een zogenaamde "strodekmachine". Deze machine is over een tractor heen geconstrueerd en er kunnen "grootpakbalen" van 1.20 meter breed mee verwerkt worden. (zie fotocollage wortelteelt)

Wortelrooien
De wortels worden m.b.v. een klepelaar en veegmachine eerst ontdaan van het strobed en het wortelloof.
Vervolgens worden ze uit de grond gelicht met een wortelrooier (achter de tractor) en middels een trilband zuiver geschud. Daarna worden ze opgevangen in een palletkist, die tijdens het rijden verwisseld kan worden.
Vervolgens worden de palletkisten getransporteerd, met een vrachtwagen, naar de verwerkingsfabriek.

(zie fotocollage wortelrooien)

De wortelen worden bij de verwerking in de fabriek gewassen, geschild en verpakt. Soms worden de wortelen bewust zodanig geschild dat er ronde bolletjes ontstaan (zie fotocollage). Afzetkanalen zijn o.a. tankstations , versmarkten enz. en worden dan aangeboden als gezonde "snack" ter vervanging van het normaal gangbare snoepgoed en tussendoortje.

naar het begin



Fotocollage wortelteelt


(Foto's gemaakt op 20 en 22 november  2005 in het gebied van de Hei Heg en Hoogeind  in Leenderstrijp)
(klik op de onderstaande foto's voor een vergroting)

geen dagelijks gezicht in Leendertrijp: een huis van stro doemt op in de mist

de wortel groeien tegen elkaar aan in de zandgrond

de pakken liggen klaar om verwerkt te worden. op de achtergrond de kerktoren van Leende

de stropakken liggen verdeeld over het perceel, zodanig dat de "stroverwerker" onder het uitstrooien een nieuwe pak stro kan oppikken

hier is te zien hoe de wortels onder het stro zitten

het gehele perceel bedekt met stro, klaar voor de winter

De transportband gaat mbv een cilinder naar voren waar dmv van weerhaken de pakken naar boven getransporteerd worden.

er kunnen 2 stropakken tegelijkertijd meegenomen worden

de stropakken worden in de machine kortgemalen en opgeschud

onder de machine vormt zich een homogene stromassa

en zo liggen ze straks bij de consument

naar het begin


 

Sjaak Verduijn op zijn perceel.

(klik op de onderstaande foto's voor een vergroting )

Sjaak geeft uitleg over de wortelteelt

naar het begin


Wortels rooien 2 mei 2006

(klik op de onderstaande foto's voor een vergroting)

De wortels worden eerst ontdaan van het stro en het loof

Voorop de traktor zit een klepelaar, achterop de traktor een veegmachine

De klepels van de klepelaar die het loof van de wortels slaat

Ontdaan van alle stro en loof, klaar voor het rooien

De wortelrooier hangt achter de tractor

De wortels worden uit de grond gelicht en via een trilband schoon geschud

Hierna vallen ze in een palletkist

Eigenaar Sjaak Verduijn controleert de wortels

De palletkisten met wortels worden tijdens het rijden verwisseld

Links op de rooier komt een lege bak en rechts wordt de volle bak verwijderd

De palletkisten worden vervoerd naar het begin van het perceel

De wortels gaan op de vrachtwagen, middels een verrijker

Jan Cardinaal (zwager van de eigenaar Sjaak Verduijn) komt ook eens kijken

"ja, da ging vruger wel anders"

naar het begin


 einde