Plattelandsvereniging Hei, Heg & Hoogeind  Leende   

Google
WWW hei-heg-hoogeind.dse.nl

Aardappel_rooien
Start Omhoog Inhoudsopgave Zoeken in site  

Start
Omhoog


 

 


Fotoalbum op de boerderij: Aardappelrooier                   Leende Jansborg 2011


   


 


   Video: 

  Video: aardappels rooien met aardappelrooimachine, Jansborg Leende 2011


Het rooiproces;    

         Jansborg ,  Leende September 2011



Aardappelrooier GRIMME varitron 270
van de firma de Houbraken uit Bergeijk
 
 



De loofklapper maakt het loof kort zodat het rooien beter gaat,
anders zou de rooier verstopt raken door opeenhoping van loof
 

 

   
 

Onder de grond lichten een zogenaamde aardappeldam en een vlakke schaar de aardappelen met
grond en al omhoog. Waarna de "kouters" het loof afsnijden. Hierna komen ze op een zeefband terecht.
 

 

 

                 Tijdens het transport op de zeefband komen de aardappelen  verschillende  kloppers,
        schudders en loofrollen tegen om  het afval (zand, loof, steentjes)  te scheiden van de aardappel
 

 
 
         
                
              
                    De gerooide aardappelen worden via een transportband op een keeper gestort.
Klaar voor naar de fabriek te gaan.

 

 


De aardappelteelt

De aardappelteelt heeft in ons land een enorme verbreiding, dankzij het voor de groei gunstige klimaat.
We onderscheiden consumptie-, fabrieksaardappelen en pootgoedaardappelen.

Fabrieksaardappel:
De fabrieksaardappel is een vrij grof product, waar men zetmeel uit wint en daarnaast nog vele bijproducten.

Consumptieaardappelen:
Consumptieaardappelen zijn te verdelen in vroege, middenvroege en late rassen. Elke groep is weer verder te verdelen naar de diverse
eigenschappen van de knollen. Zo onderscheiden we bloemige rassen met veel zetmeel en rassen met weinig zetmeel.

Alleen al in Nederland zijn er zo'n 250 rassen, zoals:Eigenheimer, Bintje, Spunta, Désirée, Agria, Nicola en Diamant.

Al naar de vraag kan men proberen een gevraagde kwaliteit te telen. De binnenlandse consumptie vraagt meestal naar bloemigheid,
maar voor frites en chips verlangt men dit niet, evenmin als voor de export.


 

Pootgoedteelt:

Naast de teelt van consumptieaardappelen is er een belangrijke pootgoedteelt. Hiervan wordt het merendeel geëxporteerd naar
vele landen van de wereld. Het Nederlandse pootgoed heeft in het buitenland een goede naam omdat de Nederlandse aardappelteler
zijn vak uitstekend verstaat.
Pootaardappelen zijn het uitgangsmateriaal voor consumptieaardappelen en zetmeelaardappelen


Telen:
Aardappelen worden meestal voorgekiemd en zo in een goed toebereide grond geplant. Zodra ze vochtige grond voelen, beginnen
onder aan de spruiten worteltjes te groeien. In het voorjaar worden de pootaardappelen of moederknollen met een machine,
de aardappelpoter, in de grond gestopt. De machine legt ze netjes op een lange rij en bedekt ze met een laagje aarde,
dit noemen we “aardappelen poten”. Na enkele weken worden de heuveltjes waar de aardappelen in liggen met een rijenfrees
of "aanaarder" wat hoger gemaakt. Dit noemen we een “rug”.

 

  
      De pootaardappelen liggen onder de ruggen
       

Deze ruggen bevorderen de knolvorming en beschermt de knollen tegen het licht. Bij het rooien kunnen, door de ruggen, de aardappelen
gemakkelijker geoogst worden. Uit de moederknol in de grond groeien stengels, boven de grond komen daar blaadjes aan;
Hieraan komen bloemen en bessen (de bessen zijn giftig).

 
      Jonge aardappelblaadjes, net uit de grond;
  


 

    
                      Afbeelding aardappelplant
(Het Kleine Loo)

Onder de grond in de rug groeien de nieuwe aardappelen. Stengels die onder de grond blijven noemt men stolonen. Hieraan ontstaan verdikkingen,
die uiteindelijk de knollen vormen.  Aardappelen zijn dus de verdikte stengeldelen. Meestal komen van een plant +/- 12 aardappelen


Het loof is dood en de aardappelen zijn volgroeid;
        Sep 2006 de Heg Leende


Rooien:
Als de aardappel helemaal uitgegroeid is worden ze geoogst (het rooien).

                                                               
 Schematische afbeelding aardappelrooier
(Het kleine Loo)


Verwerking:
Na het rooien gaan de aardappelen over een sorteermachine, waar de slechte aardappelen en de vuiligheid (steentjes enz.) machinaal en
handmatig worden verwijderd. Hierna worden ze:
    -Opgeslagen in grote aardappelloodsen bij de boer om na enkele maanden
        na afroep naar de fabriek te gaan om verwerkt te worden.
    -Of gaan de aardappelen rechtstreeks vanaf het veld naar de
        verwerkingsfabrieken. Dit zijn afspraken tussen de teler en handelaar.

  
De aardappelen (bintjes) worden op een hoop gestort,
Hier worden ze gesorteerd en gaan dan rechtstreeks naar de fabriek
 


Ontstaan en ziekten:
De aardappel die in de 16e eeuw uit Zuid-Amerika werd ingevoerd, is verwant o.a. aan de tomaat, Solanum lycopersicum en aan de aubergine,
S. melongena. Om  aardappelmoeheid te voorkomen, (een ziekte die door aaltjes (Nematoden) wordt veroorzaakt)  is het niet verstandig
om aardappelen meerdere keren na elkaar op het zelfde veld telen. Men maakt ook gebruik van resistente rassen tegen deze plaag.
De aardappelmoeheid wordt in de hand gewerkt door de aardappelopslag. Dit zijn aardappelplanten die uit op het veld achtergebleven
aardappelen zijn gegroeid.  Deze zouden in de winter moeten bevriezen, maar in zachte winters gebeurt dit vrijwel niet. Een andere plaag is
de aardappelziekte (Phytophthora) deze is al berucht sinds het jaar 1845, toen vele Europeanen stierven omdat de aardappelteelt mislukt was.
Thans heeft men uitstekende chemische middelen, zodat een ramp niet meer voor hoeft te komen. Andere ziekten die de aardappeltelers
vele zorgen geven worden veroorzaakt door diverse virussen. Bladluizen spelen bij virusoverdracht een belangrijke rol. Verder is er nog de
Rhizoctonia solani, een schimmelziekte die eveneens grote problemen kan opleveren. Ook het blauw in de knollen, dat door de diverse
oorzaken kan verschijnen, bemoeilijkt het telen van een goed gewas.


 Bron:  o.a   -Landelijk Nederland Encyclopedie van natuur en landleven,
           
          -Land en tuinbouw : voor jouw een vraag. Uitgave Het Kleine Loo


 Externe website over de aardappel:
                       
 Vlaams informatiecentrum Land en Tuinbouw

                    Farm Frites


naar het begin

 einde